Psst...

Kolla in vår nya sajt om mat och klimat.
www.smartmedmat.se
Här hjälper vi alla som ska sortera ut matavfall med tips och råd. Läs mer »

Kläm en påse under locket

Nu har vi ett nytt sätt att dela ut matavfallspåsar till alla villor i Malmö och Burlöv. Istället för att vi delar ut påsar en gång om året, signalerar du istället själv när du behöver nya. Du klämmer en matavfallspåse under locket på matavfallstunnan, så levererar chauffören en bunt papperspåsar på din matavfallstunna i samband med sophämtningen.

Aktuellt

Pengar i papperskorgen?

Ett hushåll slänger mat för 3000-6000 kronor per år.

Fler nyheter

Fråga kundservice

040-635 10 00
Vardagar 8.00-16.30

*Vi vill gärna att du fyller i dessa fält.

*
*
*

Hur mycket matavfall sorteras just nu?

Det slängs över 36 000 ton matavfall i Burlöv och Malmö varje år. Under 2016 samlade vi in 42 procent. Det nationella målet är att 50 procent av matavfallet ska tas om hand innan 2018 års slut. Malmö stads mål att samla in 40 procent av matavfallet uppnåddes 2015.

Mer om tack för maten

Ordning och reda i köket

Som ansvarig för verksamheten ska du informera personalen om de nya rutinerna för insamling av matavfall.

Bra att veta om källsorteringBroschyr _kallsortering
Mer om olika typer av avfall och hur de sorteras hittar du i broschyren ”Källsortering” (PDF, 2,6MB).

Det här ska sorteras som matavfall:
Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas, när man lagat eller ätit mat.

  • Matrester, både tillagade och råa
  • Kött, ost
  • Pasta, ris
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt
  • Bröd, kakor, kex och godis
  • Fisk, fiskrens, skaldjursrester
  • Äggskal)
  • Te (även påsar)
  • Kaffe (även filter)
  • Lite hushållspapper och servetter


Det här är inte matavfall:
Plast, kapsyler, blommor, stearin, snus, cigaretter och tuggummi är inte matavfall.

Gör så här i köket:
Matavfallet samlas upp i matavfallspåsar. Blött avfall som såser, soppor och grytor bör rinna av innan det läggs i. Plastpåsar får inte användas, inte ens så kallade nedbrytbara plastpåsar.

Restauranger och storkök
Om du har en restaurang eller ansvarar för ett storkök kan du välja påsar eller insatssäckar i olika storlekar beroende på hur mycket matavfall ni slänger.
Läs mer i vår broschyr, matavfall för storkök (pdf, 0,7MB)