Psst...

Kolla in vår nya sajt om mat och klimat.
www.smartmedmat.se
Här hjälper vi alla som ska sortera ut matavfall med tips och råd. Läs mer »

Kläm en påse under locket

Nu har vi ett nytt sätt att dela ut matavfallspåsar till alla villor i Malmö och Burlöv. Istället för att vi delar ut påsar en gång om året, signalerar du istället själv när du behöver nya. Du klämmer en matavfallspåse under locket på matavfallstunnan, så levererar chauffören en bunt papperspåsar på din matavfallstunna i samband med sophämtningen.

Aktuellt

Pengar i papperskorgen?

Ett hushåll slänger mat för 3000-6000 kronor per år.

Fler nyheter

Fråga kundservice

040-635 10 00
Vardagar 8.00-16.30

*Vi vill gärna att du fyller i dessa fält.

*
*
*

Hur mycket matavfall sorteras just nu?

Det slängs över 36 000 ton matavfall i Burlöv och Malmö varje år. Under 2016 samlade vi in 42 procent. Det nationella målet är att 50 procent av matavfallet ska tas om hand innan 2018 års slut. Malmö stads mål att samla in 40 procent av matavfallet uppnåddes 2015.

Mer om tack för maten

Kärl för matavfall

Kasta papperspåsen i det bruna kärlet

Kasta matavfallspåsen i det bruna kärlet för matavfall. Kärlen för matavfall töms samtidigt med restavfallet. Många gånger använder vi tvåfacksbilar med skilda fack för matavfall och restavfall. Olika typer av avfall blandas aldrig med varandra!

Hitta på sidan

Vad gäller för mig?

Ditt nya matavfallskärl är brunt och märkt ”matavfall”. Det rymmer 140 liter och är vårt minsta kärl. Kärlet är 107 cm högt, 50 cm brett och 55 cm djupt. 

Vid varje tömning gör chauffören som hämtar avfallet en kontroll av innehållet. Om ni har sorterat fel töms inte kärlet. Kärlen ska stå med hjulen utåt på tömningsdagen.

Lägenhet
Bor du i lägenhet är det din hyresvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening som ansvarar för att det finns plats för matavfallskärl vid fastigheten.

Villa
Bor du i villa eller radhus har du ett abonnemang med VA SYD. Innan vi börjar samla in matavfall i din stadsdel får du ett matavfallskärl utkört till tomten. Tänk på att kärlen ska stå tillsammans vid tömning. Betalar du tillägg för att få ditt restavfallskärl hämtat inne på tomten, blir det inget extra tillägg för matavfallskärlet. 
Innan insamlingen börjar får du som villaägare veta när kärl, matavfallspåsar, hållare och informationsmaterial levereras till din fastighet.

Kostnad och tömningsintervall
Har du tömning varje vecka kan du ändra till hämtning varannan vecka. När du börjar sortera ut matavfall kommer mängden restavfall att minska. I vissa fall kan abonnemanget bli billigare. Har du ett större kärl för restavfall kan du minska storleken på kärlet. Se prislista.

Tvättning av kärl
Behöver du hjälp att tvätta kärlen? Sök på ”Kärltvätt” på Eniro.

Gör fint runt dina kärl

Restavfall, trädgårdsavfall och matavfall – vill du ha en snygg plats för dina kärl? Vi har tagit fram några skisser som visar hur du kan skapa rum för fler kärl på tomten. Skisserna bygger på idéer av trädgårdsdesigner Niclas Tengwall, som har flera års erfarenhet av att utveckla trädgårdar.

Ladda ner foldern Skapa rum för soptunnan (pdf, 4,2MB) för mer inspiration.

Grundpris, villa

Priset omfattar tömning, kärlhyra, tillgång till återvinningscentral och moms. Utöver detta kan det tillkomma avgifter för tilläggstjänster som trädgårdskärl, sommarabonnemang och olika tillägg beroende på kärlets placering. Ändring av abonnemang kostar 90 kr per tillfälle.

Pris per år vid hämning varannan vecka
Matavfall Restavfall Restavfall Restavfall Restavfall
140 liter 140 liter 190 liter 240 liter 370 liter
0 kr 1 100 kr 1 280 kr 1 620 kr 2 190 kr

 
 

Pris per år vid hämning varje vecka
Matavfall Restavfall Restavfall Restavfall
140 liter 190 liter 240 liter 370 liter
0 kr 2 930 kr 3 700 kr 5 020 kr

Ladda ner

Regler
När du väljer plats för dina avfallskärl ska du ta hänsyn till de regler som VA SYD och Arbetsmiljöverket har.
Föreskrifter för avfallshantering (pdf, 0,6MB)

Dela kärl
Du kan dela kärl med en granne som du delar tomtgräns med, då delar ni också på kostnaden.
Ansökan om gemensamt avfallskärl (pdf, 81KB)

Hemkompostering
Du kan varmkompostera ditt matavfall hemma. Kompostering av matavfall ska ske i isolerad och skadedjurssäker behållare. Du måste anmäla kompostering av matavfallet till Miljöförvaltningen i Malmö stad, alternativt Samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och byggavdelningen i Burlövs kommun. Dessa tar ur en avgift för att behandla din anmälan. 
Anmälan om hemkompostering i Malmö stad (pdf, 0,1MB)
Anmälan om hemkompostering i Burlövs kommun

När du fått din varmkompost godkänd kan du söka dispens hos VA SYD från kravet på kärl för matavfall. Skicka din ansökan till VA SYD, Box 191, 201 21 Malmö och bifoga ett godkänt intyg för varmkompost.
Dispens från hämtning av matavfall (pdf, 0,1MB)

Inspiration
Restavfall, trädgårdsavfall och matavfall – vill du ha en snygg plats för dina kärl? Vi har tagit fram några skisser som visar hur du kan skapa rum för fler kärl på tomten. Skisserna bygger på idéer av trädgårdsdesigner Niclas Tengwall, som har flera års erfarenhet av att utveckla trädgårdar.
Skapa rum för soptunnan (pdf, 4,2MB) 

 

Läs mer