Psst...

Kolla in vår nya sajt om mat och klimat.
www.smartmedmat.se
Här hjälper vi alla som ska sortera ut matavfall med tips och råd. Läs mer »

Kläm en påse under locket

Nu har vi ett nytt sätt att dela ut matavfallspåsar till alla villor i Malmö och Burlöv. Istället för att vi delar ut påsar en gång om året, signalerar du istället själv när du behöver nya. Du klämmer en matavfallspåse under locket på matavfallstunnan, så levererar chauffören en bunt papperspåsar på din matavfallstunna i samband med sophämtningen.

Aktuellt

Pengar i papperskorgen?

Ett hushåll slänger mat för 3000-6000 kronor per år.

Fler nyheter

Fråga kundservice

040-635 10 00
Vardagar 8.00-16.30

*Vi vill gärna att du fyller i dessa fält.

*
*
*

Hur mycket matavfall sorteras just nu?

Det slängs över 36 000 ton matavfall i Burlöv och Malmö varje år. Under 2016 samlade vi in 42 procent. Det nationella målet är att 50 procent av matavfallet ska tas om hand innan 2018 års slut. Malmö stads mål att samla in 40 procent av matavfallet uppnåddes 2015.

Mer om tack för maten

Vi står för påsar och hållare till dina hyresgäster

Matavfallet ska läggas i matavfallspåsar som VA SYD står för.
När insamlingen börjar levererar vi papperspåsar och hållare 
som påsarna ska stå i.

Ingen plast!DontMatavfallet ska inte packas i plastpåsar eftersom plast gör det svårt att återvinna avfallet. Man ska inte heller sätta papperspåsen i en plastpåse, det förstör ventilationen och papperspåsen går sönder.

Som fastighetsägare är du ansvarig för att det finns påsar till de boende. Dessa ingår i abonnemanget för matavfall och du kan beställa dem av oss. Ett smidigt sätt att förvara matavfallspåsarna är att montera vägghållare i miljörummet eller på annan lämplig plats i fastigheten.

Papperspåsen ska stå i den bruna hållaren som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar. Om påsen ställs i en vanlig hink eller direkt på golvet förstörs cirkulationen och då blir påsen blöt och går sönder.

Papper är en förnybar råvara och påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar.

Matavfallet läggs i papperspåsen. När den är fylld till den streckade kanten, viks kanten på påsen ner. Sedan är det bara att kasta den i kärlet för matavfall. Även om påsen inte är full är det bra att slänga den var tredje dag.

Vill du underlätta för dina hyresgäster kan du montera matavfallshållaren på insidan av dörren under diskbänken. Vi vet av erfarenhet att det är ett bra sätt att få människor att sortera ut matavfallet, vilket i sin tur minskar restavfallsmängderna.

Mindre fukt 
Om man låter blött avfall som potatisskal rinna av i vasken en stund eller skalar direkt i ett durkslag, rinner vattnet av under tiden. Man kan också lägga lite hushållspapper eller tidningspapper i botten på påsen

Mindre lukt 
Mat som luktar mycket, som till exempel fisk och räkskal, kan man slå in i lite tidningspapper innan man lägger det i papperspåsen.

Beställ påsar och tillbehör
Börjar påsarna för matavfallssortering ta slut i din fastighet, verksamhet eller restaurang? Du som styrelseledamot, vaktmästare eller annan behörig person kan beställa papperspåsar och tillbehör med hjälp av formuläret nedan.

Är du villaägare och har slut på påsar, klicka här.

Beställningsformulär

* Fyll i dessa fält.

*Förnamn och efternamn
*
*Där vi, vid behov kan nå dig dagtid
*t.ex. vaktmästare, miljöansvarig, ordförande
*t.ex. BRF, fastighetsbolag, skola, restaurang
*Sex siffror (finns på din faktura)
Tjänstenumret hittar du på etiketten på ditt avfallskärl.
Saknar du tjänste-nummer kan du ringa kundservice 040-635 10 00 för att beställa påsar.

Påsar

9 liter
80 st/bunt
Kostnadsfria
Antal buntar à 80 påsar.
45 liter
20 st/bunt
57:60 kr/bunt exkl. moms
Antal buntar à 20 påsar.
140 liter
10 st/bunt
40 kr/bunt exkl. moms
Antal buntar à 10 påsar.

Tillbehör

För 9-literspåsar
Rymmer ca 600st.
BxDxH: 410x215x450 mm
352 kr exkl. moms
För 45-literspåsar
BxDxH: 400x385x850 mm
1 040 kr exkl. moms
För 45-literspåsar
BxDxH: 820x450x850 mm
1 368 kr exkl. moms
För 45-literspåse i vagn
272 kr exkl. moms
Kontaktperson, portkod etc
Leveransinformation

Beställningar som görs senast torsdag en vecka levereras veckan därpå. Det går inte att begära en viss leveranstid. Ange alltid var ni vill att påsarna ska lämnas, t.ex i miljöhuset eller i restaurangen. Det är viktigt att kontaktperson med telefonnummer anges i de fall då låsta dörrar finns. Vår chaufför ringer gärna när han är på väg.

Obs! Vi beställning av 9-literspåsar är minimigränsen 10 buntar per beställning för att minimera transporterna.