Psst...

Kolla in vår nya sajt om mat och klimat.
www.smartmedmat.se
Här hjälper vi alla som ska sortera ut matavfall med tips och råd. Läs mer »

Kläm en påse under locket

Nu har vi ett nytt sätt att dela ut matavfallspåsar till alla villor i Malmö och Burlöv. Istället för att vi delar ut påsar en gång om året, signalerar du istället själv när du behöver nya. Du klämmer en matavfallspåse under locket på matavfallstunnan, så levererar chauffören en bunt papperspåsar på din matavfallstunna i samband med sophämtningen.

Aktuellt

Pengar i papperskorgen?

Ett hushåll slänger mat för 3000-6000 kronor per år.

Fler nyheter

Fråga kundservice

040-635 10 00
Vardagar 8.00-16.30

*Vi vill gärna att du fyller i dessa fält.

*
*
*

Hur mycket matavfall sorteras just nu?

Det slängs över 36 000 ton matavfall i Burlöv och Malmö varje år. Under 2016 samlade vi in 42 procent. Det nationella målet är att 50 procent av matavfallet ska tas om hand innan 2018 års slut. Malmö stads mål att samla in 40 procent av matavfallet uppnåddes 2015.

Mer om tack för maten

Aktuellt

2015-01-15

Pengar i papperskorgen?

Ett hushåll slänger mat för 3000-6000 kronor per år. Kolla in filmen som ”Studenter mot matsvinn” har gjort. 

Minska matsvinnet – mat är pengar.

2014-08-25

Nu lanserar vi "Smart med mat!"

Den pedagogiska sajten smartmedmat.se riktar sig främst till elever och lärare i årskurs 4–6 – men där finns garanterat något att lära för alla. Vet du till exempel hur många goda frukostfrallor det kan bli av fem kilo insamlat matavfall?

Vykort _smartmedmat _korr

Du som är lärare kan ha stor nytta av vår sajt när du undervisar om källsortering, framför allt sortering av matavfall. Här kan eleverna på ett roligt sätt få kunskap om hur och varför man sorterar matavfall men även vad som händer med matavfallet i anläggningen där det blir biogas och biogödsel.

Kopplingarna till läroplanen, särskilt i hemkunskap, NO och SO är många. Några frågor som behandlas på sajten är: Varför ska man sortera matavfall och producera biogas? Hur påverkas miljön? Vilken är skillnaden på fossila och förnybara bränslen? Varför är det dumt att slänga mat?

På sajten ”Smart med mat” varvas fakta med spel. Du som lärare får tillgång till ett pedagogiskt material med quizzar, experiment och uppdrag. Det ska vara lätt och kul att lära! Materialet har tagits fram i samarbete med forskare, experter och lärare. Gå in och kolla själv på: www.smartmedmat.se

2014-08-24

Lyssna på Simons nya låt om matavfall

Simon Lussi och hans band spelade och sjöng matavfallslåtar för barnen på Malmöfestivalen. VA SYD var där och pratade matavfall och delade ut jojoar till alla barn.